معرفی رشته کاردانی نقاشی
تعریف و هدف :
هنر همواره جزء جدا نشدنی ساختار جوامع بوده است، آثار هنری در عمق زندگی اجتماعی مردم ریشه دارند و به همین دلیل رویکردهای گوناگونی نیز درهر جامعه ای نسبت به آن وجود دارد. آثار هنری در هر جامعه ای یک زمینه ارتباطی قدرتمند میان جامعه ، فرهنگ ، تاریخ و دیگر جنبه های گوناگون زندگی اجتماعی انسان ها را بازگو می کنند و زمینه های گسترده ای از زمینه های مطالعات فرهنگی و اجتماعی را باز می گشایند. نقاشی یکی از مهمترین گونه های هنر است که می تواند ارتباط عمیقی با مخاطب برقرار نماید، و از این پیام های متعدد فرهنگی و اجتماعی و.... را نیز انتقال دهد. بنابراین تربیت نیروهای متخصص در این زمینه می تواند بخش از رسالت آموزشی و پرورشی دانشگاه جامع علمی کاربردی در ارتباط با بالندگی فضای هنری و حرفه ای کشور باشد.
نقاشی به عنوان یکی از اولین وسیله ها برای بیان خواسته ها و دغدغه های درونی انسان بوده است، از نقاشی های دوران پارینه سنگی تا به امروز، این هنر همواره جایگاه بسیار ارزشمندی در فرهنگ رسمی هر جامعه ای داشته است و بخش قابل تاملی از اندیشه های انسان ها را بازنمایی کرده است. هنر نقاشی یکی از بهترین وسایل انتقال اندیشه و تفکر جوامع انسانی بوده است چرا که در بسیاری از موارد در برگیرنده عقاید، اداب، اخلاقیات، سبک زندگی و بسیاری دیگر از قابلیت های فرهنگی یک جامعه بوده است. ویژگی دیگر این هنر توانایی برقراری ارتباط گسترده با لایه های مختلف اجتماعی است که باعث می شود جایگاه مهمی در هر جامعه ای داشته باشد. بنابراین برنامه درسی دوره کاردانی حرفه ای نقاشی در زیرگروه هنرهای تجسمی با استفاده از تجارب اساتید این هنر و بهره گیری از منابع استاندارد و مدد گرفتن از آثار موجود هنرمندان این رشته طراحی تدوین گردیده است تا وسیله ای برای انتقال این تجربیات در بهترین و کوتاه ترین زمان و شرایط باشد.
ضرورت و اهمیت :
القاء هر نوع اندیشه ای از راه هنر امکان پذیر است. این مساله با شدت تمام مورد توجه جهان امروزی قرار گرفته است بنابراین بخش قابل توجه ای از سرمایه انسانی و مادی جوامع خود را در ارتباط با هنر و جنبه های مختلف فرهنگی و هنری می نمایند، از طرف دیگر در راستای قدرت گرفتن رسانه ها و گسترش روز افزون آنها و همچنین عملکرد و اهداف آنها که در بسیاری موارد با دیگر فرهنگ های بشری هماهنگی ندارند باعث می شود تا توجه به پرورش نسل های آگاه و فرهیخته در ارتباط با هنر فراهم شود،تا بتوانند در برابر تهاجم آنها مقابله نمایند و ارزش های فرهنگی یک جامعه را از راه هنر تحکیم و در جامعه ساری سازند. چرا که آثار هنری تا حد زیادی دارای روح جمعی می باشند و توانایی برقراری ارتباط موثری با گستره وسیعی از لایه های مختلف اجتماعی دارند.
حال با توجه به تعداد دانشجویان علاقه مند به رشته های هنری که بسیاری از رشته های هنری به ویژه هنرهای تجسمی می باشد،لزوم پرورش دانشجویان در مقطع کاردانی نقاشی و بالاتر، از اهمیت بالایی برخوردار است.
قابلیت ها و مهارت های مشترک فارغ التحصیلان :
الف – گزارش نویسی و مستندسازی
ب – ارائه گزارش نتایج کار و جریان فعالیت ها (Presentation)
پ – انجام کار گروهی
ت – طبقه بندی وپردازش اطلاعات
ث - بهره گیری از رایانه
ج – برقراری ارتباط موثر در محیط کار
چ – سازماندهی و اداره کردن افراد تحت سرپرستی و آموزش آنها
ح – خودآموزی و یادگیری مستمر در راستای بالندگی شغلی
خ – ایجاد کسب و کارهای کوچک و کارآفرینی
د – رعایت اخلاق حرفه ای و تنظیم رفتار سازمانی
ذ – اجرای الزامات بهداشت ، ایمنی و محیط زیست (HSE)
ر – تفکر نقادانه و اقتضایی
ز – خلاقیت و نوآوری
قابلیت ها و توانمندی های حرفه ای فارغ التحصیلان :
- بتوانداز ابزار و مواد مختلف در نقاشی بهره ببرد.
- بتواند با انواع تکنیک ها طراحی و نقاشی کند.
- بتواند از خوشنویسی در نقاشی بهره ببرد.
- بتواند با نرم افزارهای مرتبط کارکند.
مشاغل قابل احراز :
- طراح
- نقاش
طول و ساختار دوره :
دوره کاردانی حرفه ای مبتنی بر نظام واحدی و متشکل از مجموعه ای از دروس نظری ومهارتی است و با توجه به قابلیت ها مهارت های مشترک و حرفه ای به 2 بخش ((آموزش در مرکز مجری)) و (( آموزش در محیط کار)) تقسیم می شود. مجموع واحدهای هر دوره بین 68 تا72 واحد و مجموع ساعات آن 1750 تا 2100 ساعت می باشد که در طول حداقل 2 و حداکثر 3 سال قابل اجرا است.